7x De Beste & Mooiste Steelpannen | Koopgids 2024

Een steelpan is een diepe ronde pan met een lange steel als handvat. Een steelpan wordt onder andere gebruikt om water, eieren, jus, sausjes of bijvoorbeeld melk in te koken. Ook is het handig om havermout te bereiden. Dankzij het lange handvat is een steelpan handig in gebruik en kun je eventueel de inhoud eruit schenken. Tenslotte zijn steelpannen ook geschikt om kleine hoeveelheden aardappelen of groente te koken.

Steelpannen worden meestal niet zo vaak gebruikt als een koekenpan, maar het is wel handig om er een in huis te hebben. Het is moeilijk om bijvoorbeeld een sausje op te warmen in de koekenpan.

Beste steelpan overzicht

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Beste algemene keuzeCheck Prijs
Meest luxueuze keuzeCheck Prijs
Beste keramische steelpanCheck Prijs
Meest duurzame steelpanCheck Prijs
Beste kleine keuzeCheck Prijs
Mooiste steelpanCheck Prijs
Beste goedkope keuzeCheck Prijs

De 7 beste steelpannen onderzocht

Beste Algemene Keuze

BK Profiline Steelpan

4.5

Dit is een mooie en kwalitatieve roestvrijstalen steelpan met een tijdloos ontwerp. Deze tijdloze pan gaat gegarandeerd jaren mee. De hoge kwaliteit wordt bevestigd in de positieve reviews. Het grootste voordeel: deze pan heeft alles. Hij is ovenbestendig, vaatwasserbestendig en is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Niet voor niets vinden wij dit de beste keuze. Ook verkrijgbaar in een iets grotere variant.

Voordelen:
  • Deksel inbegrepen
  • Warmt snel op
  • Goede warmteverdeling
  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
  • Werkt goed op inductie
  • Klein (neemt weinig ruimte in beslag)
  • Duurzaam (gaat jaren mee)
Nadelen:
  • Handgreep niet volledig hittebestendig
  • Kleiner dan gemiddeld
BK Steelpan 14 centimeter BK Steelpan 16 centimeter
Meest Luxueuze Keuze

Le Creuset Steelpan

5.0

Dit is een kwalitatieve gietijzeren steelpan met een mooi ontwerp. Gietijzer is duurzaam en houdt lang warmte vast. Je eten blijft daarom lang warm in dit pannetje. Wij vinden dit een echte topper, maar wel met een hoog prijskaartje. Hij is groter dan gemiddeld en kwalitatiever dan de meeste pannen. Deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie.

Voordelen:
  • Beste kwaliteit
  • Duurzame keuze (gaat jaren mee)
  • Deksel inbegrepen
  • Hittebestendige (houten) handgreep
  • Deksel met ventilatie om oververhitting te voorkomen
  • Ruim pannetje (groter dan gemiddeld)
Nadelen:
  • Zwaarder dan gemiddeld
  • Niet vaatwasserbestendig
  • Duur
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Keramische Steelpan

ISENVI Keramische Pan

4.5

Dit is een kwalitatieve keramische steelpan met een roestvrijstalen handgreep. Deze pan heeft een keramische antiaanbaklaag, zodat het voedsel niet blijft kleven en niet aanbakt. Ook heeft de pan een goede prijs, voor de kwaliteit die je krijgt. Deze pan heeft een mooi ontwerp, is makkelijk schoon te maken en heeft een gemiddelde maat (16 centimeter). Ook deze pan heeft alles wat een goede steelpan moet hebben.

Voordelen:
  • Vaatwasserbestendig
  • Geschikt voor alle warmtebronnen (ook inductie)
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Ovenbestendig
  • Weegt maar 0,78 kilo
  • Makkelijk schoon te maken
  • Glazen deksel inbegrepen
Nadelen:
  • Handvat niet volledig hittebestendig
  • Alleen in het zwart
  • Minder duurzaam dan gietijzer
Check Laatste Prijs op Bol.com
Meest Duurzame Steelpan

KitchenAid Steel Steelpan

4.5

Dit is de beste en duurzaamste roestvrijstalen steelpan. Deze steelpan is vergelijkbaar met onze beste algemene keuze, maar is kwalitatief nog beter en duurzamer. Ook dit is een tijdloze pan en gaat gegarandeerd lang mee. Naast dat hij vaatwasserbestendig en voor alle warmtebronnen geschikt is (inclusief inductie), heeft hij ook een fijn hittebestendig handvat. Dit heeft onze beste algemene keuze niet. Daarnaast is hij groter. Een goede koop voor iedereen die van kwaliteit houdt.

Voordelen:
  • Gaat het langst mee
  • Bovengemiddeld hoge kwaliteit
  • Groter dan gemiddeld (20 centimeter)
  • Uitstekende warmteverdeling
  • Makkelijk schoon te maken
  • Koekt niet aan
Nadelen:
  • Geen deksel
  • Prijzig
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Kleine Steelpan

WMF Mini Steelpan

4.0

Ben je op zoek naar een kleine steelpan voor het bereiden van sausjes of jus, dan is dit een goede keuze. Deze pan is een stuk kleiner dan gemiddeld (verkrijgbaar in 10 en 12 centimeter) en is daarom erg handig. Hij neemt minder ruimte in beslag en doet ook waar het voor bedoeld is. Ideaal voor eenpersoonshuishoudens. Hou er wel rekening mee dat je echt een stuk minder ruimte hebt in deze pan.

Voordelen:
  • Gaat jaren mee
  • Ligt fijn in de hand
  • Gemaakt van roestvrijstaal
  • Makkelijk schoon te maken
  • Geschikt voor alle warmtebronnen (inclusief inductie)
  • Vaatwasserbestendig
  • Ovenbestendig
Nadelen:
  • Wel heel klein (gaan maar een paar eieren in)
  • Lage randen (inhoud kan eruit spetteren)
  • Handvat niet hittebestendig
  • Geen deksel
WMF Steelpan 10 centimeter WMF Steelpan 12 centimeter
Mooiste Steelpan

Westinghouse Steelpan Inductie

5.0

Dit is de mooiste steelpan die we hebben gevonden. Deze pan van het kwalitatieve merk Westinghouse is een special edition uit de Black Marble Wood Series. Een lijn met duurzame en stijlvolle pannen, zoals een koekenpan, hapjespan, braadpan, kookpan en meer. Alle pannen zijn keramisch, vaatwasserbestendig en geschikt voor alle warmtebronnen (inclusief inductie). Deze pan is ook verkrijgbaar met zwarte kunststof handgrepen als je dat mooier vindt.

Voordelen:
  • Kwalitatieve antiaanbaklaag
  • Hittebestendige houten handgrepen
  • Makkelijk schoon te maken
  • Bovengemiddeld groot (18 en 20 centimeter)
  • Krasbestendig
  • Koekt niet aan
  • Gaat jaren mee
Nadelen:
  • Afwijkend ontwerp (dus je hebt de hele lijn nodig)
  • Koken op inductie duurt langer dan gemiddeld
  • Pan wordt niet herkend op sommige inductieplaten
Westinghouse Steelpan 18 centimete Westinghouse Steelpan 20 centimeter
Beste Goedkope Keuze

Haushalt Steelpan

4.0

Deze pan is een stuk goedkoper dan alle andere steelpannen. Ondanks dat is dit een mooi steelpannetje met een goede kwaliteit. Hij is gemaakt van roestvrijstaal en is ideaal voor het opwarmen van sauzen, jus of het koken van eieren. Een ander pluspunt is de hittebestendige kunststof handgreep, die minder snel opwarmt tijdens het koken. De kwaliteit en het ontwerp zijn een stukje minder, maar de pan werkt prima en koekt niet snel aan.

Voordelen:
  • Goede kwaliteit
  • Vaatwasserbestendig
  • Gemiddelde maat (16 centimeter)
  • Veel lichter dan gemiddeld (nog geen 0,35 kilo)
  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Werkt prima op inductie
  • Gebruiksvriendelijk
Nadelen:
  • Geen deksel
  • Simpel ontwerp (kan beter)
  • Minder duurzaam dan duurdere pannen
Check Laatste Prijs op Bol.com

[wpdatatable id=19]

Waarom je ons kunt vertrouwen

Waarom-je-ons-kunt-vertrouwen-steelpan

Ons team vindt het leuk om mensen te helpen bij het maken van goede productkeuzes en om onderbouwde adviezen te geven. Dit doen we omdat we van koken houden en willen voorkomen dat je het verkeerde product besteld.

Om de beste steelpannen te vinden hebben we onderzocht wat de verschillen per pan zijn en hebben we ons extra verdiept in dit handige pannetje. We hebben beoordelingscriteria opgesteld en vervolgens zijn we op zoek gegaan naar de beste producten. De uitkomsten gebruiken we om onderbouwde productkeuzes te maken. Eerst kijken we of een product voldoet aan de gestelde criteria. De producten die overblijven vergelijken we met elkaar. In totaal hebben we meer dan 200 reviews gelezen en 16 producten vergeleken.

Bij onze zoektocht naar de beste steelpan hebben we vooral gelet op algehele kwaliteit, duurzaamheid en hoe gebruiksvriendelijk het product is.

Waar moet je op letten met het kopen van een steelpan?

  • De maat: Steelpannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Meestal variërend van 10 tot 20 centimeter. In een kleine steelpan passen bijvoorbeeld maar twee of drie eieren. Kleine steelpannen zijn daarom meer geschikt voor eenpersoonshuishoudens.
  • Materiaal: Steelpannen worden gemaakt van verschillende materialen. De meest voorkomende zijn gietijzer, aluminium en roestvrijstaal. Ieder materiaal heeft voor- en nadelen. Gietijzer houdt het best warmte vast en is duurzaam. Roestvrijstaal is ook duurzaam en kwalitatief. En aluminium weegt een stuk lichter en is gebruiksvriendelijker.
  • Hittebestendige handgreep: Niet alle steelpannen hebben een hittebestendige handgreep. Deze handgrepen worden heet worden tijdens het koken. Hierdoor kun je het handvat niet met een blote hand vasthouden. Hittebestendige handgrepen zijn meestal gemaakt van hout of kunststof, omdat deze materialen minder goed warmte geleiden.
  • Vaatwasserbestendig: Niet alle steelpannen zijn vaatwasserbestendig. Koop een vaatwasserbestendige steelpan als je dit belangrijk vindt.
  • Ovenbestendig: Niet alle steelpannen zijn ovenbestendig. Koop een ovenbestendige steelpan als je dit belangrijk vindt.
  • Deksel inbegrepen: Let goed op of er een deksel is inbegrepen. Dit is namelijk niet altijd zo. Het is altijd handig om er een passende deksel bij te ontvangen.
  • Warmtebron: De meeste steelpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Toch raden we je aan extra te letten of de pan geschikt is voor jouw kookstel.

De soorten steelpannen

  • RVS steelpan: RVS is een afkorting van roestvrijstaal. Een roestvrijstalen steelpan is een kwalitatief en een uitstekende keuze. Ze zijn duurzaam en verdelen goed warmte. Ook hebben ze vaak een tijdloos ontwerp (zilver). Naar onze mening is een RVS pan een goede algemene keuze die altijd goed is.
  • Gietijzeren steelpan: Een gietijzeren pan staat voor kwaliteit en duurzaamheid. Gietijzeren steelpannen houden nog beter warmte vast en kunnen hogere temperaturen verdragen. Het nadeel is dat ze meestal een stuk zwaarder zijn. Een gietijzeren steelpan is mooi, maar het is niet per se handiger of veel beter. Gietijzer is voordeliger bij bijvoorbeeld een grillpan of braadpan.
  • Keramische steelpan: Een keramische steelpan is een metalen pan (meestal aluminium) met een keramische antiaanbaklaag. Keramische pannen verdragen hitte goed en zijn meestal geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Qua duurzaamheid en kwaliteit scoren ze een ruime voldoende. Daarnaast wegen ze een stuk minder dan gietijzeren pannen.

Veelgestelde vragen

Wat is een steelpan?

Een steelpan is een diepe ronde pan met een lange steel als handvat. Een steelpan wordt onder andere gebruikt om water, eieren, jus, sausjes of bijvoorbeeld melk in te koken. Dankzij het lange handvat is een steelpan handig in gebruik en kun je eventueel de inhoud eruit schenken.

Wat doe je met een steelpan?

Een steelpan is altijd handig om te hebben. Een steelpan wordt onder andere gebruikt om water, eieren, jus, sausjes of bijvoorbeeld melk in te koken. Ook is het handig om havermout te bereiden of soep te verwarmen. Tenslotte zijn steelpannen ook geschikt om kleine hoeveelheden aardappelen of groente te koken.

Welke pannen zijn het belangrijkst om te hebben?

Ga je op jezelf wonen dan is het belangrijk om een aantal pannen te hebben. De belangrijkste zijn kookpannen en koekenpannen. Deze heb je echt nodig. Daarnaast is het handig om een steelpan te hebben en eventueel een wokpan of braadpan. Je kunt ook een compleet pannenset kopen.

Wanneer is mijn steelpan aan vervanging toe?

De volgende tekenen zijn een signaal dat je een nieuwe steelpan nodig hebt: wanneer de bodem doffe of verschroeid is en niet meer schoongemaakt kan worden, zichtbare krassen of schilfers, een vettig uiterlijk dat niet weggaat, losse of roestige handvatten en een kromgetrokken pan.

Wat is het veiligste materiaal voor een steelpan?

De veiligste materialen voor kookgerei zijn gietijzer, roestvrij staal, geëmailleerd gietijzer (gietijzer met een glascoating) en aluminium met een keramische laag.

Wat gebeurt er als je pan bekrast is?

Als er krassen in de pan komen kan een deel van de antiaanbaklaag in het eten terechtkomen en er kunnen giftige stoffen vrijkomen. Ook wordt de pan plakkeriger en bakt het voedsel sneller aan. We raden aan om een nieuwe koekenpan te kopen wanneer er krassen inzitten.

Kun je bakken in een steelpan?

Het is niet de bedoeling om vlees, vis of groente te bakken in een steelpan. Je kunt beter een koekenpan gebruiken.

Kun je frituren in een steelpan?

Je kunt olie of vet verhitten in een steelpan of kookpan en daarin frituren. Het is wel gevaarlijk dan frituren in een frituurpan, vooral als je op gas kookt. Door het spetteren bestaat het gevaar dat er vlam in de pan komt. Een ander goed alternatief is een airfryer.