Niels Zee

Niels Zee

is eigenaar van deze website. Test al 3 jaar keuken-, huisdier- en slaapproducten. Woont in Amsterdam met zijn kat en vriendin en is de chef in huis.

7 x De Beste Pan Zonder Teflon | Koopgids 2023

Een gezond gerecht bereiden doe je met een pan zonder teflon. Met een pan zonder antiaanbaklaag loop je niet het risico dat er schadelijke stukjes in het eten terecht komen. Of dat giftige dampen jou of je huisdieren ziek maken. Gelukkig is er een groot aanbod van pannen zonder teflon. Of je nu op zoek bent naar een pan zonder teflon om lekkere pannenkoeken in te bakken. Een mals stukje vlees wilt bereiden. Een stoofpot wil klaarmaken. Of verse vis wil bereiden. Voor al deze gerechten vonden wij de beste pannen zonder teflon. En goed nieuws: deze pannen zijn niet alleen veiliger, ze zijn ook een stuk duurzamer. Ze zijn daarom zeker een kleine investering waard.

Beste pannen zonder Teflon overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste pannenset Check Prijs
Beste gietijzeren keuze Check Prijs
Beste geëmailleerde keuze Check Prijs
Beste wok Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 7 beste pannen zonder Teflon onderzocht

Beste Algemene Keuze
ISENVI Victoria Forged Koekenpan
4.5

Zin in een gebakken eitje, een heerlijk mals stukje vlees, of verse vis. Met deze koekenpan zonder teflon bak je het eenvoudig en gelijkmatig op de juiste temperatuur. De keramische antiaanbaklaag is vrij van schadelijke stoffen. En de pannen van ISENVI zijn extra duurzaam, omdat ze 100% recyclebaar zijn, of zelfs van gerecycled materiaal zijn gemaakt.

Voordelen:
  • 100% duurzaam – ISENVI wijdt zich aan het recyclen van pannen
  • Geschikt voor iedere kookplaat
  • Kook met minder olie of boter dankzij de keramische antiaanbaklaag
  • Zeer goede hitteverdeling
  • Eenvoudig in onderhoud
Nadelen:
  • Pan heeft een dunne bodem
  • Minder geschikt voor in de vaatwasser (wel mogelijk)
Check Laatste Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze
Belluci Gietijzeren Braadpan
5.0

Een echte luxe pan zonder teflon is deze gietijzeren braadpan van Belluci. Dankzij een sterke geëmailleerde laag bakken jouw gerechten niet aan. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen. Deze pan zonder teflon is wel heel veelzijdig. Je kunt er namelijk ook heerlijke gerechten mee stomen. En je zet hem zelfs in de oven of op de barbecue. De pan is gemakkelijk schoon te maken en hij komt met een handige deksel.

Voordelen:
  • Inclusief deksel
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Deze pan verhit je tot maar liefst 300 graden
  • Zeer veelzijdig in gebruik
  • Met de dubbele handvat verplaats je de pan eenvoudig
Nadelen:
  • Wanneer je de pan schuift in plaats van optilt kan het aanrechtblad beschadigen
  • Pan weegt zwaar – 4,4 kg
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Pannenset
GreenPan Mayflower Keramische Pannenset
4.5

Ben je op zoek naar een veilige en gezonde pannenset? Dan is deze set van GreenPan Mayflower ideaal. Alle pannen hebben een keramische antiaanbaklaag. Waardoor je bij al je gerechten de beste bakresultaten krijgt. Je kunt de pannen op alle soorten kookplaten gebruiken. En je maakt ze in een handomdraai weer schoon.

Voordelen:
  • Inclusief opscheplepels
  • Veelzijdig dankzij de vele verschillende pannen
  • Ergonomische handgrepen houden fijn vast
  • Milieuvriendelijk product van duurzaam bedrijf GreenPan
Nadelen:
  • Niet vaatwasser bestendig
  • Gebruikers geven aan dat de pannen niet fijn zijn op een inductiekookplaat
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Gietijzeren Keuze
MOA Gietijzeren Braadpan
5.0

In deze braadpan zonder teflon bereid je de lekkerste gerechten. Naast het bakken van een stukje vlees of vis, maak je hier ook de lekkerste stoofgerechten in klaar. De pan is van hoogwaardige kwaliteit en hij gaat lang mee. Daarnaast bereid je met deze pan zonder teflon ook gerechten in de oven. Zo krijgt jouw stukje vlees een nog rijkere smaak.

Voordelen:
  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Pan kan in de oven
  • Inclusief handige deksel voor het stomen van eten
  • Hoogwaardige kwaliteit
Nadelen:
  • Zwaar gewicht – 5,8 kilo
  • Na verhitten blijft de pan lang heet
  • Wanneer je de pan verschuift in plaats van optilt kan hij krassen op het aanrechtblad veroorzaken
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Geëmailleerde Keuze
Belluci Geëmailleerde Gietijzeren Koekenpan
4.5

Deze Belluci Koekenpan zonder teflon is van hoogwaardige kwaliteit en gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Dankzij de geëmailleerde laag bakt je eten niet aan. Zo steel je eenvoudig de show wanneer je kookt voor vrienden en familie. Daarnaast is deze pan extra makkelijk schoon te maken. Ook houdt de pan warmte vast, zodat er je eten gelijkmatig bakt.

Voordelen:
  • Ook geschikt voor ovengerechten
  • Eten bakt niet aan dankzij de geëmailleerde laag
  • Gemaakt van 100% natuurlijk materiaal
  • Pan gaat levenslang mee wanneer je hem goed onderhoudt
  • Eenvoudig schoon te maken
Nadelen:
  • Pan valt in een duurdere prijscategorie
  • Duurt even voordat de natuurlijke antiaanbaklaag maximaal effectief is
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Wok
Miller Keramische Wokpan
4.5

Deze grote wokpan is teflon vrij. Dankzij de keramische antiaanbaklaag bakt je eten niet aan tijdens het koken. Ook blijven voedingsstoffen en smaak optimaal behouden. De pan zonder teflon is voor alle kookplaten geschikt. Ook handig: hij is vaatwasserbestendig. Je geniet dus van het koken, zonder daarna de afwas te hoeven doen.

Voordelen:
  • Groot formaat
  • Vaatwasserbestendig dus gemakkelijk schoon te maken
  • Veilige keramische antiaanbaklaag
  • Geschikt voor alle kookplaten
Nadelen:
  • Geen deksel meegeleverd
  • Minder multifunctioneel dan de andere pannen
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze
Nuovva Koperen Koekenpan
4.5

Met deze koekenpan zonder teflon kook je met plezier de meest gezonde gerechten. De pan is gemaakt met een keramische antiaanbaklaag. Daardoor kook je met deze pan veilig al je gerechten. De laag zorgt er ook voor dat je slecht een minimale hoeveelheid vet bij de bereiding hoeft te gebruiken. En hij zorgt ervoor dat essentiële voedingsstoffen en smaak behouden blijven.

Voordelen:
  • Werkt op inductie-, elektrische- en gaskookplaten
  • Formaat van 24 cm geschikt om veel soorten gerechten mee te bakken
  • Hoge randen zorgen ervoor dat je ook eenpansgerechten kunt bereiden
  • Bakt niet aan
  • Houten handvat waardoor deze niet warm wordt
Nadelen:
  • Er zit geen deksel bij
  • Wanneer je de pan in de vaatwasser zet kan dit de levensduur verkorten
Check Laatste Prijs op Bol.com

De beste pan zonder teflon vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Pannenset Beste Gietijzeren Keuze Beste Geëmailleerde Keuze Beste Wok Beste Goedkope Keuze

ISENVI Victoria Forged Koekenpan Belluci Gietijzeren Braadpan GreenPan Mayflower Keramische Pannenset MOA Gietijzeren Braadpan Belluci Geëmailleerde Gietijzeren Koekenpan Miller Keramische Wokpan Nuovva Koperen Koekenpan
Algemene score 4,5/5 4,8/5 4,5/5 4,7/5 4,4/5 4,5/5 4,5/5
Veelzijdigheid 4,5/5 5/5 5/5 5/5 4/5 4,5/5 4,5/5
Maat 4/5 4,5/5 5/5 4,5/5 4,8/5 4,5/5 4/5
Warmtebron inductie, gas en elektrisch elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch, oven, barbecue inductie, gas en elektrisch elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch, oven inductie, gas en elektrisch elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch, oven, barbecue

inductie, gas en elektrisch
Deksel Nee Ja Ja Ja Nee Ja Nee
Prijs

€€

€€€€

€€€€

€€€

€€€€

Waar moet je op letten met het kopen van een pan zonder teflon?

  • Warmtebron: Wanneer je een nieuwe pan aanschaft, is het belangrijk te controleren of hij geschikt is voor jouw warmtebron. De meeste pannen zijn geschikt voor verschillende type kookplaten, maar niet allemaal. Controleer dit daarom goed voor aanschaf! Daarnaast kun je sommige pannen ook in de oven zetten, of zelfs op de barbecue.
  • Type pan: Twee soorten pannen waarvoor veel mensen een alternatief zoeken zijn koekenpannen en wokpannen. Gelukkig zijn er veel wok pannen en koekenpannen zonder teflon te koop. Daarnaast vind je ook verschillende soorten pannen zonder antiaanbaklaag voor in de oven. Wanneer je een pan zonder teflon zoekt, is het dus belangrijk om te weten wat voor soort pan je zoekt.
  • Maat: Een pan zonder teflon kun je kopen in veel verschillende maten. Let daarom op dat je de maat koopt die past bij de grootte van jouw fornuis.
  • Deksel: Sommige pannen zonder antiaanbaklaag koop je met een deksel. Terwijl andere pannen zonder deksel te koop zijn. Let erop dat je niet per ongelijk een pan zonder deksel koopt, wanneer je die wel belangrijk vindt.
  • Prijs: De prijs van een pan zonder teflon hangt af van het type pan dat je wil kopen. Over het algemeen zijn pannen met keramische antiaanbaklaag het goedkoopst. Gietijzeren pannen zitten in het midden. En geëmailleerde gietijzeren pannen vallen in de duurste prijscategorie.

De wetenschap over pannen zonder Teflon

De meeste pannen met antiaanbaklaag zijn gemaakt van teflon. Teflon is een chemische substantie die ervoor zorgt dat eten niet aankoekt in de pan. Dit is echter een zachte substantie en slijt daardoor snel. Stukjes die loskomen komen in je eten terecht en zijn schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast kan Teflon slecht tegen hoge temperaturen. Bij temperaturen boven de 260 graden komen er gevaarlijke dampen vrij waar je ziek van kunt worden1. Wanneer je eten bereidt, verhit je een pan echter niet snel boven de 260 graden. Eten verbrandt namelijk al bij een veel lagere temperatuur. Onder de 260 graden kunnen er ook schadelijke dampen vrijkomen. Al heb je daar zelf waarschijnlijk geen last van. De dampen die vrijkomen bij lagere temperaturen zijn vooral schadelijk voor vogels. Daarnaast geven ze ook klachten bij mensen met een long- of luchtwegaandoening.

Het is dan ook niet gek dat je liever een pan zonder teflon koopt. Gelukkig zijn er goede alternatieven. Zowel met als zonder antiaanbaklaag. Zo koop je bijvoorbeeld een pan met keramische antiaanbaklaag, of een gietijzeren pan. Deze alternatieve pannen zijn gemaakt van steviger materiaal. Daarnaast kun je ze tot zeer hoge temperaturen verhitten zonder dat er gevaarlijke gassen vrijkomen. Het zijn daarom uitstekende alternatieven.

De soorten pannen zonder antiaanbaklaag

  • Keramische anti-aanbaklaag: Een populair alternatief voor een teflon pan is een keramische pan. De basis van deze pan is silicium. Dit is een materiaal wat te vinden is in zand en stenen. Doordat het materiaal gewoon in de natuur te vinden is, is het een zeer milieu vriendelijke optie. Een keramische pan kan hele hoge temperaturen aan en je hebt geen boter of olie nodig bij het koken. Deze pan is daarom een uitkomst als je vetarm wil eten. De pan heeft een lange levensduur. Maar gebruik geen metalen spatels of bestek in de pan en zet hem niet in de afwasmachine. Beide kunnen namelijk de keramische laag van de pan op de lange termijn beschadigen.
  • Gietijzeren pannen: Gietijzeren pannen zijn een zeer duurzaam alternatief voor pannen met antiaanbaklaag. Doordat deze pannen zijn gemaakt van ijzer, lijken ze haast onverwoestbaar. Ze zijn heel geschikt om op hoge temperaturen te koken. Let echter op dat je je niet verbrandt aan de warme pan. Deze houdt de hitte namelijk nog lange tijd vast. Je moet een gietijzeren pan goed invetten met boter of olie, zodat je gerecht niet aankoekt. Deze pannen kunnen niet in de vaatwasser. Het is zelfs het beste om de pan enkel met warm water te wassen.
  • Geëmailleerde gietijzeren pan: De basis van deze pan is hetzelfde als een gewone gietijzeren pan. Maar in deze pan is aan de binnenkant een laagje gesmolten glas aangebracht. Dit is een duurzaam en stevig laagje dat het herhaaldelijk invetten van de pan onnodig maakt. Deze laag mag je wel met afwasmiddel schoonmaken. Deze pannen zijn over het algemeen wat duurder dan een gewone gietijzeren pan. Maar hij gaat dan ook NOG langer mee. De antiaanbaklaag wordt ook op den duur steeds beter.

Mijn eigen ervaring

Gezondheid is heel belangrijk voor mij. Daarom kies ik bewust voor pannen zonder teflon. Zo zijn niet alleen ik en mijn kinderen veilig, maar ook onze huisdieren. Wij hebben zowel keramische pannen, als gietijzeren pannen in huis. En met beide ben ik heel blij. De keramische pannen doen het uitstekend op ons kookstel. En de gietijzeren pannen gebruik ik zowel om heerlijk stoofvlees te maken, als vlees te braden in de oven. De gietijzeren pan moet ik wel telkens goed invetten. In de toekomst kies ik daarom liever voor een geëmailleerde gietijzeren pan. Zodat we minder vet hoeven te gebruiken en hem eenvoudiger kunnen schoonmaken. 

Conclusie

Er zijn gelukkig veel alternatieven voor teflon pannen. Zo bak je de lekkerste gerechten veilig met een keramische- of gietijzeren- of geëmailleerde pan. Deze pannen zijn niet alleen veiliger in gebruik, maar ook duurzamer. De materialen die worden gebruikt zijn namelijk veel harder dan teflon. Hierdoor gaan deze pannen langer mee en kun je ze tot een zeer hoge temperatuur verhitten. Gelukkig is er ook genoeg keuze in de verschillende type pannen zonder teflon.

Zo zijn er goede wokpannen zonder teflon zoals de Miller wokpan, maar ook stevige braadpannen en koekenpannen, zoals ISENVI koekenpan, welke het beste bij ons uit de test kwam. Het maakt niet uit wat voor gerecht je wilt bakken. Wij hebben voor alle soorten teflon pannen het beste alternatief gevonden.

 Veelgestelde vragen

Wat is de beste koekenpan zonder schadelijke stoffen?

De beste algemene keuze voor een koekenpan zonder schadelijke stoffen is de ISENVI Victoria Forged Koekenpan. Als je op zoek bent naar de beste goedkope koekenpan zonder schadelijke stoffen raden wij de Nuovva Koperen Koekenpan aan

Welke pannen hebben geen teflon?

Gietijzeren pannen en pannen met een keramische antiaanbaklaag bevatten geen teflon. Dit zijn daarom gezonde alternatieven voor teflon pannen. Daarnaast hebben gietijzeren pannen doorgaans een geëmailleerde laag die van nature een steeds betere antiaanbaklaag vormt hoe meer je de pan gebruikt.

Wat zijn de gezondste pannen?

Met pannen zonder antiaanbaklaag of pannen met een keramische of geëmailleerde antiaanbaklaag kun je gezond en veilig koken. Bij pannen met teflon zul je op korte termijn niet veel merken, maar op de lange termijn komend e schadelijke stoffen in de antiaanbaklaag in je eten terecht.

Welke antiaanbaklaag is veilig?

Bij pannen met een keramische of geëmailleerde antiaanbaklaag kun je gezond en veilig koken.

Hoe bak je in een pan zonder antiaanbaklaag?

In deze pannen bak je makkelijker wanneer je voldoende boter of olie gebruikt. Verder kun je het beste het vlees even aan de pan laten plakken voordat je het los haalt. Het schroeit dan namelijk dicht, waardoor je het er makkelijker weer uit krijgt.

Bronnen

1 The invisible danger[Teflon]; Den usynlige faren