Niels Zee

Niels Zee

is eigenaar van deze website. Test al 3 jaar keuken-, huisdier- en slaapproducten. Woont in Amsterdam met zijn kat en vriendin en is de chef in huis.

De 8 Beste Braadpannen Van 2023

Met een braadpan bereid je het meest malse vlees met een perfecte bruine korst. Braadpannen zijn gemaakt van zeer stevig en duurzaam materiaal. Daardoor geleiden deze pannen de warmte goed. Zo krijg je een gelijk gebakken stukje vlees met een rijke smaak. 

De prijzen van deze pannen liggen ver uiteen. Een goedkope braadpan koop je al voor 20 euro. Terwijl de luxe modellen wel 400 euro kunnen kosten. We snappen dat je daarom wil weten wat de verschillen tussen deze pannen zijn. En welke pan het beste is voor jouw kookstijl. We zetten daarom de 8 beste braadpannen voor jou op een rijtje.

Beste braadpannen overzicht 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste keuze voor het fornuis Check Prijs
Beste keuze voor in de oven Check Prijs
Beste keuze voor inductie Check Prijs
Beste dubbelzijdige keuze Check Prijs
Duurzaamste keuze Check Prijs
Beste goedkope braadpan Check Prijs

De 8 beste braadpannen onderzocht

Beste Algemene Keuze

IRONO Dutch Oven

5.0

Met deze prachtige pan van IRONO maak jij de lekkerste gerechten klaar. Dankzij het duurzame materiaal gaat deze pan een heel leven mee. Waar je normaal een gietijzeren pan nog moet inbranden. Heeft IRONO dit al voor jou gedaan. Hierdoor kun je hem direct gebruiken om de meest malse stukken vlees te bakken.

Voordelen:
  • De pan is voorzien van een dunne antiaanbaklaag die je niet hoeft in te branden
  • Duurzame kwaliteit – gaat een leven lang mee
  • Deksel is ook geschikt om platte gerecht te bakken of braden – bijvoorbeeld focaccia
  • In 4 verschillende maten verkrijgbaar, dus zowel geschikt voor gezinnen als alleenstaanden
Nadelen:
  • Duurt lang tot de pan weer afkoelt
  • Zwaar – weegt 6.3 kg
Check Laatste Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Le Creuset Signature Braadpan

5.0

Deze klassieke stoofpan van Le Creuset is een echte kwaliteit pan. Le Creuset staat al langer bekend om haar gietijzeren braadpannen en dit is hun “signature” pan. Deze luxe pan wordt op traditionele wijze gemaakt en gaat een leven lang mee. De stoofpannen van Le Creuset verdelen de warmte zeer gelijkmatig over het gerecht. Daardoor worden voedingsstoffen zeer goed behouden en krijgt je vlees een heerlijke smaak.

Voordelen:
  • Makkelijk schoon te maken dankzij de geëmailleerde afwerking
  • Roestvrijstalen knop is geschikt voor in de oven
  • Extra grote handvaten om met gemak het gewicht van de pan op te tillen
  • Mooi design met een luxe afwerking
Nadelen:
  • Hoge prijsklasse
  • Gewicht – 6.7 kg
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Het Fornuis

BK Fortalit Stoofpot

5.0

Deze pan van BK Fortalit is een echte klassieker. De pan is gemaakt van oersterk en slijtvast geëmailleerd staal. Hierdoor kun je deze kwaliteit pan van generatie op generatie doorgeven. Het materiaal zorgt er ook voor dat de pan snel opwarmt en zeer makkelijk schoon te maken is. Hij mag zelfs gewoon in de vaatwasser.

Voordelen:
  • Mag in de vaatwasser
  • Ideale formaat voor het hele gezin
  • Ovenbestendig tot 230 graden
  • Multifunctioneel – geschikt om te braden, bakken, stoven, en zelfs frituren
Nadelen:
  • Niet geschikt voor verhitting boven de 230 graden
  • Niet geschikt voor grote, langwerpige stukken vlees
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor In De Oven

Daumonet Ducasse Double Use Braadpan

5.0

Je braadt in deze authentieke pan niet alleen het lekkerste vlees. Hij is namelijk ook heel geschikt om brood in de oven mee te bakken. Zo schotel je een luxe vleesmaaltijd aan jouw gasten voor, met een vers broodplankje vooraf. De pan is gemaakt van hoogwaardige gietijzer. Daardoor verhit je hem tot maar liefst 270 graden. De pan heeft daarnaast een geëmailleerde laag. Deze zorgt ervoor dat vlees minder snel aanbakt en de pan eenvoudig schoon te maken is.

Voordelen:
  • Gemaakt van hoogwaardig gietijzer – geleidt hitte optimaal
  • Geëmailleerde laag is makkelijk schoon te maken en te houden
  • Energiezuinig doordat de pan warmte lang vasthoudt
  • Dubbele functie – braad in deze pan het lekkerste vlees en bak ook heerlijk brood
Nadelen:
  • Handvaten zijn wat smal
  • Er zit geen handleiding bij
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Inductie

MOA Gietijzeren Braadpan

4.5

Deze prachtige pan van MOA is perfect om een heerlijk stukje vlees mee te sudderen. Dankzij het gietijzeren materiaal warmt de pan langzaam op en houdt hij deze lang vast. Hierdoor gaart jouw gerecht optimaal en krijg je een extra mals resultaat. Dankzij de ovale vorm is hij zeer geschikt voor langwerpige stukken vlees. De pan is op alle warmtebronnen te gebruiken, dus ook ideaal voor je inductie kookplaat!

Voordelen:
  • Ovale vorm is geschikt voor langwerpige stukken vlees
  • Gietijzeren materiaal zorgt voor optimale warmteverdeling
  • Wordt geleverd met duidelijke instructies
  • Geschikt voor alle warmtebronnen
  • Pan is makkelijk op te tillen dankzij de ergonomische handvatten
Nadelen:
  • Neemt relatief veel ruimte in
  • Korrelige bodem is wat moeilijker schoon te maken
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Dubbelzijdige Keuze

Emalia Geëmailleerde Braadpan

4.5

Deze ovale pan van Emalia is perfect voor stoofschotels, ovenbraadstukken en groentenpotjes. Hij is extra handig omdat de “deksel” ook functioneert als grillpan. Dankzij de ovale vorm en de grote inhoud is hij geschikt voor alle soorten vlees. De speciale emaille laag is gemaakt van gesmolten slag. Hierdoor is de pan krasbestendig en zeer makkelijk schoon te maken. Daarnaast kun je in deze pan - dankzij de geribbelde bodem – ook vetarm frituren.

Voordelen:
  • Zeer veelzijdig – van braden tot frituren
  • Makkelijk schoon te maken dankzij de emaillelaag
  • Optimale warmte verdeling
  • Multifunctioneel deksel die je ook gebruikt als grillpan
Nadelen:
  • Blijft minder lang warm dan gietijzeren pannen
  • Ovale vorm is niet handig met meerdere pannen tegelijk op het fornuis
Check Laatste Prijs op Bol.com
Duurzaamste Keuze

Tefal Trattoria

5.0

De Tefal Trattoria is speciaal ontworpen om een rijke smaak aan gerechten te geven. De pan houdt warmte zeer goed vast. Daardoor braadt hij vlees perfect aan en geeft hij een supermals resultaat. De Titanium Extra antiaanbaklaag zorgt er daarnaast voor dat vlees niet snel aanbrandt. En dat je de pan eenvoudig weer schoon krijgt. Wel zo handig!

Voordelen:
  • Milieuvriendelijke pan gemaakt met recyclebare producten
  • Vlees bakt niet snel aan dankzij de antiaanbaklaag
  • Makkelijk schoon te maken
  • Licht ten opzichte van de andere pannen – 2,1 kg
Nadelen:
  • Niet geschikt voor in de vaatwasser
  • Niet geschikt voor temperaturen hoger dan 250 graden
Check Laatste Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Imperial Kitchen Braadpan

4.0

Deze pan van Easyline is perfect om lekker vlees in te braden. De pan heeft een dikke bodem. Daardoor geleidt hij de warmte goed en braadt deze pan jouw stukje vlees precies gelijkmatig gaar. Dit braadpannetje is bovendien licht in gewicht en daardoor zeer eenvoudig in gebruik. Daarnaast kun je kiezen tussen het handzame 3,5 liter formaat of de grotere 6,5 liter pan.

Voordelen:
  • Weegt slechts 840 gram
  • Mag in de vaatwasser
  • Zeer voordelig
  • Verkrijgbaar in twee handige maten
Nadelen:
  • Vlees sneller brandt net iets sneller aan in deze pan dus is even wennen
  • Deksel sluit niet perfect af
Check de prijs van de 3,5 liter versie op Bol.com Check de prijs van de 6,5 liter versie op Bol.com

De beste braadpan vergeleken

Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Beste Keuze Voor Het Fornuis Beste Keuze Voor In De Oven Beste Keuze Voor Inductie Beste Dubbelzijdige Keuze Duurzaamste Keuze Beste Goedkope Keuze

IRONO Dutch Oven Le Creuset Signature Braadpan BK Fortalit Stoofpot Daumonet Ducasse Double Use Braadpan MOA Gietijzeren Braadpan Emalia Geëmailleerde Braadpan Tefal Trattoria Imperial Kitchen Braadpan
Algemene score 4,9/5 4,8/5 4,6/5 4,6/5 4,5/5 4,5/5 4,7/5 3,9/5
Materiaal 5/5 4,7/5 4,5/5 4,6/5 4/5 4,5/5 4,5/5 3,8/5
Kwaliteit 4,8/5 5/5 5/5 4,5/5 4,7/5 4,5/5 5/5 3,9/5
Vorm Rond Rond Rond Rond Ovaal Ovaal Rond Rond
Inhoud 5 l 6.7 l 4 l 4,4 l 4.7 l 7 l 6.7 l 3,5 l
Gewicht 6.3 kg 6.7kg 2,8 kg 6 kg 5.7 kg 2 kg 2,1 kg 840 gram
Warmtebron Alle Alle Alle Alle Alle Alle Alle elektrisch en keramisch
Prijs

€€€

€€€€

€€

€€

€€

€€

€€€

Waar moet je op letten met het kopen van een braadpan?

  • De vorm: Deze pannen zijn te koop in twee verschillende vormen: rond en ovaal. De ronde pannen passen gemakkelijk op het fornuis naast je andere pannen. Ovale pannen nemen meer plek in en zijn daardoor minder ideaal voor op het fornuis. Deze pannen zijn echter ideaal voor in de oven. Deze pannen zijn vaak groter en dankzij de langwerpige vorm bereid je hier makkelijker langwerpige braadstukken in.
  • Materiaal: Braadpannen worden gemaakt van twee verschillende typen basis materialen. Het ene type zijn lichtere staalsoorten, zoals aluminium. Het andere type is het zwaardere metaal gietijzer, waar ook skillets van worden gemaakt. Het lichtere gewicht en de goedkopere prijs spreken in het voordeel van de lichtere metalen pannen. Maar de zwaardere gietijzeren pannen zijn vaak duurzamer en geleiden de warmte beter. Daardoor zijn ze uitermate geschikt om heel mals vlees te bereiden.
    De pannen van lichter staal zijn altijd geëmailleerd. Hierdoor zijn ze makkelijk schoon te maken. Pannen van gietijzer zijn niet altijd geëmailleerd. Ruwe onbewerkte pannen moet je daardoor goed en regelmatig in de olie zetten.
  • Formaat: Om het beste formaat voor jouw wensen uit te kiezen let je op 2 dingen. Namelijk voor hoeveel mensen je wil koken en hoeveel plek je hebt op jouw fornuis of in jouw oven.
  • Warmtebron: Niet alle braadpannen kunnen op elk fornuis gebruikt worden. Controleer daarom voor de zekerheid of de pan die je wil kopen geschikt is voor jouw fornuis.
  • Kwaliteit: Natuurlijk is het ook belangrijk om op de kwaliteit van jouw pan te letten. Pannen van gerenommeerde merken gaan een levenslang mee. Het is dus interessant om in een kwaliteit pan te investeren.
  • Gewicht: Braadpannen kunnen erg zwaar zijn. Het zware gewicht is onhandig om te verplaatsen tijdens het koken. Maar zwaardere pannen houden zeer goed de warmte vast en geleiden de warmte ook beter over het gerecht.

De voordelen van een braadpan

Met een braadpan kun je een stukje vlees dichtschroeien en rustig laten garen. Zo krijg je een mals stuk vlees met een krokante bruine en smaakvolle korst.

Dit bereik je door in de pan eerst het vlees in heel heet vet of olie aan alle kanten dicht te schroeien. Vervolgens komt het echte braden van het vlees. Dit kan zowel op het fornuis als in de oven. In deze fase gaart het vlees langzaam gaar op een temperatuur van 140 à 175 graden. Belangrijk is dat het vlees goed vochtig blijft. In de laatste fase moet je het vlees nog laten rusten. Dit kan eventueel in aluminiumfolie, zodat het niet te erg afkoelt. Deze fase zorgt ervoor een extra mals en sappig stukje vlees.

Naast een heerlijke bereiding van vlees, is dit type pan ook geschikt voor andere gerechten. Zo kun je er heerlijk gevogelte in bereiden, maak je er uitstekende visgerechten mee. Bovendien kun je er sommige groenten ook zeer lekker in klaarmaken.

Mijn eigen ervaring

Wij eten thuis doordeweeks geen vlees. Met speciale gelegenheden en in het weekend vinden we het daarom leuk om extra uit te pakken. We nemen dan graag de tijd om uitgebreid te koken. En voor het vlees is braden dan echt onze favoriete bereidingswijze. Met een goede braadpan krijg je nou eenmaal de meest malse resultaten. Ik heb vorig jaar een goede gietijzeren pan gekocht. We wilden namelijk een pan die de warmte optimaal geleidt en lang vasthoudt.

Ik vond het onderhoud wel even wennen. Je moet echt niet vergeten om de pan goed in te oliën. Anders bakt het vlees vast aan de pan. Maar dat is iets waar je gelukkig wel handigheid in krijgt. Voor als je een pan met minder werk wil raad ik (na deze ervaring) een geëmailleerde pan aan. Die zijn iets duurder, maar wel veel makkelijker schoon te maken.

Conclusie

Van een goede braadpan heb je een leven lang plezier. Deze pannen zijn het daarom echt waard om in te investeren. Je kunt kiezen tussen een lichtere stalen pan, of een zwaardere gietijzeren pan. De eerste wordt sneller warm en is door het lichte gewicht handzamer. Terwijl de tweede een superieure warmtegeleiding heeft en langer warm blijft. Verder let je op de afwerking. Zo kies je voor een ruwe afwerking of een geëmailleerde. De laatste is extra makkelijk schoon te maken. De prijzen van deze pannen lopen erg uiteen.

Zo heb je een goedkoop braadpannetje voor 20 euro, terwijl de luxe modellen wel 400 euro kunnen kosten. Een belangrijk verschil hierin is de duurzaamheid en kwaliteit. Gelukkig hoef je niet de hoofdprijs uit te geven om een pan te kopen die een leven lang mee gaat. Rond de 50 à 70 euro vind je veel kwalitatief goede pannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de IRONO braadpan die bij ons het beste uit de test is gekomen.

Veelgestelde vragen

Waar is een braadpan goed voor?

In deze pannen kun je vlees lang op middelhoge temperatuur gaar laten bakken. Hierdoor blijft het vlees extra mals en krijgt het een hele rijke smaak.

Waarom een Creuset braadpan kopen?

hele wereld. De pannen van Creuset zijn ontworpen voor stoofschotels, gebraden vlees, soep, ovenschotels en om in te bakken. Daardoor is dit de enige pan die je nodig hebt om heerlijke maaltijden met een rijke smaak op tafel te zetten.

Wat kun je bakken in een braadpan?

Deze pannen zijn perfect om vlees, gevogelte en wild te braden en dicht te schroeien. Je kunt ze echter ook gebruiken om groente mee klaar te maken. Vooral aardappels kun je lekker klaarmaken in een braadpannetje.

Hoe brand je een gietijzeren pan in?

Reinig de pan goed (enkel voor het eerste gebruik mag je afwasmiddel gebruiken). Droog hem vervolgens af. Dan wrijf je de pan grondig in met keukenpapier met plantaardige olie. Boen de olie goed in de pan. Zet hem dan op het fornuis en laat hem zo heet worden dat hij begint te roken. Dit zorgt ervoor dat de dunne laag olie aan het gietijzer hecht. Nu haal je hem van het fornuis om af te koelen en verwijder je eventueel achtergebleven olieresten. Om de perfecte antiaanbaklaag te maken, herhaal je dit proces minimaal 5 keer.

Wat is het verschil tussen een stoofpan en een braadpan?

Deze twee namen worden gebruikt voor hetzelfde soort pan. Beide hebben namelijk tot doel het gerecht langdurig te braden en stoven. Zo trekken smaken goed in en blijft het gerecht heerlijk mals.