De beste keukenapparatuur voor de horeca

Voor consumenten is het al belangrijk om goede keukenapparatuur te hebben, maar voor ondernemers, groot en klein, die actief zijn in de horeca, nog belangrijker. In de horeca wordt namelijk het eten en drinken bereid en dit is het fundament voor je onderneming. Hét visitekaartje waar je klanten mee kan werven, maar helaas ook wegjagen. Want de meeste consumenten zijn erg kritisch en dat is duidelijk te zien wanneer je reviews online leest! Voor de horecaondernemer is het dan ook erg belangrijk om goede keukenapparatuur aan te schaffen. Niet alleen om de kwaliteit te waarborgen, maar ook voor de efficiëntie en om de energierekening zo laag mogelijk te houden. In dit artikel gaan we dieper in op de beste keukenapparatuur voor de horeca en waar je bij de aankoop ervan op moet letten.

Voor consumenten is het al belangrijk om goede keukenapparatuur te hebben, maar voor ondernemers, groot en klein, die actief zijn in de horeca, nog belangrijker. In de horeca wordt namelijk het eten en drinken bereid en dit is het fundament voor je onderneming. Hét visitekaartje waar je klanten mee kan werven, maar helaas ook wegjagen. Want de meeste consumenten zijn erg kritisch en dat is duidelijk te zien wanneer je reviews online leest! Voor de horecaondernemer is het dan ook erg belangrijk om goede keukenapparatuur aan te schaffen. Niet alleen om de kwaliteit te waarborgen, maar ook voor de efficiëntie en om de energierekening zo laag mogelijk te houden. In dit artikel gaan we dieper in op de beste keukenapparatuur voor de horeca en waar je bij de aankoop ervan op moet letten.

Kookapparatuur 

Onder keukenapparatuur vallen verschillende soorten kookapparatuur. De basis is uiteraard het fornuis. In principe heb je de keuze tussen gas, inductie en elektrisch. Gas wordt weliswaar nog in veel horeca-keukens gebruikt, hoewel het tegenwoordig evident is dat het problemen met zich meebrengt. Mede omtrent de duurzaamheid, maar tegelijkertijd heeft het ook zo zijn voordelen. Denk aan directe verhitting, het goed regelen van de warmte en efficiënt en snel koken. Ook is het ideaal voor wokken. Gas is echter wel minder veilig en de kans is groot dat je daarmee niet investeert in de toekomstbestendigheid van de keuken, aangezien er steeds strengere wetgeving wordt ingevoerd. Inductie is wat dat betreft een goed alternatief en je vindt het ook steeds vaker terug in de horeca. Inductie is veilig, qua energiekosten meestal goedkoper dan gas en de pan kan snel verhit worden. Elektrisch, ook wel keramisch genoemd, zit daar tussenin. Bij de aankoop van de kookapparatuur doe je er goed aan om te onderzoeken wat de beste merken zijn en verschillende recensies te lezen. 

Koelapparatuur 

Kookapparatuur is zeer relevant voor de horeca, maar dit geldt natuurlijk ook voor koelapparatuur. Het aankopen van de beste koelkasten is het fundament voor de houdbaarheid van kostbare ingrediënten en om voedselvergiftigingen te voorkomen. Maar waar moet een goede koelkast in 2025, en de toekomst, dan zeker aan voldoen voor de horeca? In de eerste plaats dient het koelvermogen uiteraard consistent op het juiste niveau te zijn. Daarmee houd je het voedsel langer vers en dat is goed voor de kwaliteit. Tegelijkertijd is het ook evident dat je voor de horeca grote koelkasten nodig hebt. Onderzoek dus goed de capaciteit, maar let er ook op dat alles binnen de keuken past. Koelkasten zijn bovendien grote energieverbruikers en daarom is het belangrijk om niet enkel naar de aanschafprijs te kijken, maar ook naar het energielabel. Een duurdere koelkast met energielabel A kan op de lange termijn bijvoorbeeld meer uitkomst bieden dan een goedkoopste koelkast met energielabel C of lager. Naast koelkasten dien je uiteraard ook te investeren in vriezers, barkoelers en ga zo maar verder. 

Apparatuur voor de spoelkeuken

Wanneer de horecazaak goed loopt, dan wordt er uiteraard ook veel afgewassen! Met een goede spoelkeuken kan je de processen versnellen. Daarom dien je een professionele vaatwasser aan te kopen. Ook hierbij zijn weer een paar belangrijke eisen alwaar je rekening mee moet houden bij de aankoop. Allereerst dient de spoeltemperatuur minimaal 85 graden te zijn. Pas dan kan namelijk alles volledig gedesinfecteerd worden. En voor de efficiëntie is een goede waterdruk ook zeer belangrijk, want anders wordt het lastig om al het hardnekkige vuil te verwijderen. Ook is het goed om te investeren in de juiste materialen. Kies voor een vaatwasser met roestvrij stalen onderdelen. Die gaan langer mee en zijn na een werkdag ook gemakkelijker schoon te maken. Daarnaast dien je bij de aankoop uiteraard rekening te houden te houden met energiezuinigheid, capaciteit, geavanceerde reinigingsprogramma’s en ga zo maar verder .

Nog enkele algemene aankooptips 

In de voorgaande drie alinea’s hebben we de fundamenten van de beste keukenapparatuur voor de horeca besproken. Nu is het nog goed om even snel wat belangrijke aankooptips te geven. Voordat je besluit om de apparatuur aan te kopen, doe je er goed aan om de beschikbare ruimte in je keuken op te meten. Het zou immers tragisch zijn wanneer je mooie apparatuur vindt, maar dat deze uiteindelijk niet blijkt te passen. Ook is het goed om een wensenlijstje op te stellen. Wat heb je precies nodig, wat is je budget, wat verwacht je van de apparatuur en heb je nog aanvullende eisen? Met zo’n lijstje is het gemakkelijker om de juiste apparatuur aan te kopen.